Створення типу замовлення
Призначення типу замовлення за замовчуванням для відділень ресторану
Налаштування автоматичного запиту типу замовлення
Використання типу замовлення для призначення податкових ставок
Тип замовлення — це аналітична ознака замовлення. Вона дозволяє деталізувати звіти — наприклад, OLAP-звіт з продажу в різних відділеннях, а також призначати податкові ставки для різних типів обслуговування — наприклад, ставка для замовлень на винос буде нижчою, ніж у залі.
Перейдіть до довідника Роздрібні продажі → Типи замовлень і натисніть Додати.
У вікні, що з'явилося, вкажіть назву для нового типу та виберіть режим обслуговування Звичайне замовлення. Збережіть зміни.

Щоб задати тип замовлення, який буде відображатися в Syrve POS за замовчуванням, встановіть галочку Застосувати за замовчуванням для обраного режиму обслуговування. Для кожного режиму обслуговування доступний тільки один тип замовлення за замовчуванням.
Наприклад, можна створити типи замовлень «Обслуговування в залі» і «На винос» і призначити перший з них типом за замовчуванням.

Якщо в ресторані є кілька відділень, то можна призначити тип замовлення за замовчуванням для кожного з них.
Для цього в Syrve Office перейдіть в Адміністрування → Налаштування торгового підприємства, виберіть відділення і задайте для нього тип зі списку Тип замовлення за замовчуванням.
Збережіть зміни та повторіть дії для інших відділень.

Після цього в замовленні буде за замовчуванням виставлятися той тип, який заданий в налаштуваннях для даного відділення.
У Syrve Office можна налаштувати автоматичний запит типу замовлення. У цьому випадку на заданому етапі замовлення в Syrve POS з'являтиметься вікно вибору типу замовлення.
Якщо для відділення (або підприємства в цілому) вже призначено тип замовлення за замовчуванням, то автоматичний запит типу замовлення не відбувається.
Щоб налаштувати автоматичний запит типу замовлення, перейдіть в Адміністрування → Налаштування торгового підприємства → Моє торгове підприємство → Загальні налаштування → блок Додатково і виберіть зі списку Вимагати вибір типу замовлення потрібний варіант:
Вибір етапу, на якому запитується тип замовлення, залежить від завдання, що вирішується:
| Варіант запиту | Особливості використання |
|---|---|
| Не запитувати | Тип замовлення не запитується автоматично. За необхідності співробітник самостійно вказує в Syrve POS тип замовлення. |
| При створенні замовлення | Тип замовлення запитується при відкритті замовлення. Цей варіант не підходить для типу обслуговування Fast Food, де наступне замовлення автоматично створюється після закриття попереднього. |
| При друкуванні на кухню | Тип замовлення запитується при натисканні на кнопку Друк. Може використовуватися, наприклад, якщо необхідно вказати на кухонному чеку, що замовлення пакується на винос. |
| При передоплаті/оплаті замовлення | Тип замовлення запитується при натисканні на кнопку Каса або Перевірка. Варіант підходить для типу обслуговування Fast Food. |
Як приклад використання типу замовлення розглянемо призначення податкових ставок для різних типів обслуговування.
Нехай у закладі обслуговують на винос і в залі. Для страв, що продаються «в залі», базове значення ПДВ дорівнює 18%, а для страв «на винос» встановлюється пільговий ПДВ 10%.
Виконайте наступні налаштування:


Налаштуйте податкові категорії в картках страв.
Встановіть податкові категорії страв і товарів, включених до меню. Це зручно зробити за допомогою групової обробки. Вкажіть категорію для групи в полі Податкова категорія за замовчуванням. А потім застосуйте її до елементів групи за полем ПДВ. Податкова категорія для страви може бути не вказана. Це означає, що ПДВ 0%.
При прийнятті замовлення офіціанти повинні вказувати його тип. Таким чином, при продажу страв «на винос» буде присвоюватися ставка ПДВ 10%, а стравам «в залі» — базова ставка 18%.
Результати можна побачити у звіті по касовій зміні з деталізацією по «типу замовлення».