Швидке переміщення по статті:

Створення типу замовлення
Призначення типу замовлення за замовчуванням для відділень ресторану
Налаштування автоматичного запиту типу замовлення
Використання типу замовлення для призначення податкових ставок



Тип замовлення — це аналітична ознака замовлення. Вона дозволяє деталізувати звіти — наприклад, OLAP-звіт з продажу в різних відділеннях, а також призначати податкові ставки для різних типів обслуговування — наприклад, ставка для замовлень на винос буде нижчою, ніж у залі.

Створення типу замовлення

Перейдіть до довідника Роздрібні продажі Типи замовлень і натисніть Додати.

У вікні, що з'явилося, вкажіть назву для нового типу та виберіть режим обслуговування Звичайне замовлення. Збережіть зміни.

Щоб задати тип замовлення, який буде відображатися в Syrve POS за замовчуванням, встановіть галочку Застосувати за замовчуванням для обраного режиму обслуговування. Для кожного режиму обслуговування доступний тільки один тип замовлення за замовчуванням.

Наприклад, можна створити типи замовлень «Обслуговування в залі» і «На винос» і призначити перший з них типом за замовчуванням.


Призначення типу замовлення за замовчуванням для відділень ресторану

Якщо в ресторані є кілька відділень, то можна призначити тип замовлення за замовчуванням для кожного з них.

Для цього в Syrve Office перейдіть в Адміністрування Налаштування торгового підприємства, виберіть відділення і задайте для нього тип зі списку Тип замовлення за замовчуванням.

Збережіть зміни та повторіть дії для інших відділень.

Після цього в замовленні буде за замовчуванням виставлятися той тип, який заданий в налаштуваннях для даного відділення.


Налаштування автоматичного запиту типу замовлення

У Syrve Office можна налаштувати автоматичний запит типу замовлення. У цьому випадку на заданому етапі замовлення в Syrve POS з'являтиметься вікно вибору типу замовлення.

Якщо для відділення (або підприємства в цілому) вже призначено тип замовлення за замовчуванням, то автоматичний запит типу замовлення не відбувається.

Щоб налаштувати автоматичний запит типу замовлення, перейдіть в Адміністрування Налаштування торгового підприємстваМоє торгове підприємствоЗагальні налаштування → блок Додатково і виберіть зі списку Вимагати вибір типу замовлення потрібний варіант:

Вибір етапу, на якому запитується тип замовлення, залежить від завдання, що вирішується:

Варіант запитуОсобливості використання
Не запитуватиТип замовлення не запитується автоматично. За необхідності співробітник самостійно вказує в Syrve POS тип замовлення.
При створенні замовленняТип замовлення запитується при відкритті замовлення. Цей варіант не підходить для типу обслуговування Fast Food, де наступне замовлення автоматично створюється після закриття попереднього.
При друкуванні на кухнюТип замовлення запитується при натисканні на кнопку Друк. Може використовуватися, наприклад, якщо необхідно вказати на кухонному чеку, що замовлення пакується на винос.
При передоплаті/оплаті замовленняТип замовлення запитується при натисканні на кнопку Каса або Перевірка. Варіант підходить для типу обслуговування Fast Food.



Використання типу замовлення для призначення податкових ставок

Як приклад використання типу замовлення розглянемо призначення податкових ставок для різних типів обслуговування.

Нехай у закладі обслуговують на винос і в залі. Для страв, що продаються «в залі», базове значення ПДВ дорівнює 18%, а для страв «на винос» встановлюється пільговий ПДВ 10%.

Виконайте наступні налаштування:

  1. Створіть типи замовлень «На винос» і «Обслуговування в залі», як це показано в розділі Створення типу замовлення.
  2. Створіть податкові категорії в Syrve Office (або Syrve HQ для мережевих торгових точок).  Перейдіть до Товари та склади → Податкові категорії. Додайте категорії ПДВ 10% і 18%.
  3. Призначте податкові категорії типам замовлень. Перейдіть в АдмініструванняНалаштування торговельного підприємстваМоє торговельне підприємство → вкладка Пільги ПДВ. Для типу замовлення «На винос» категорія ПДВ 10%. Збережіть зміни.
  4. Налаштуйте податкові категорії в картках страв.

Встановіть податкові категорії страв і товарів, включених до меню. Це зручно зробити за допомогою групової обробки. Вкажіть категорію для групи в полі Податкова категорія за замовчуванням. А потім застосуйте її до елементів групи за полем ПДВ. Податкова категорія для страви може бути не вказана. Це означає, що ПДВ 0%.

При прийнятті замовлення офіціанти повинні вказувати його тип. Таким чином, при продажу страв «на винос» буде присвоюватися ставка ПДВ 10%, а стравам «в залі» — базова ставка 18%.

Результати можна побачити у звіті по касовій зміні з деталізацією по «типу замовлення».