Швидке переміщення по статті:

Опис
Створення відомості
Замовлення інгредієнтів
Меню-вимога
Меню-розкладка



Опис

Відомість напівфабрикатів — перелік напівфабрикатів, необхідних для приготування страви або набору страв. Відомість містить позиції з типом Заготовка або Страва і показує, яку кількість напівфабрикатів потрібно виготовити.

На основі відомості напівфабрикатів:

  • Розподіляються по цехах завдання на приготування напівфабрикатів.
  • Замовляються відсутні інгредієнти зі складів для приготування напівфабрикатів.
  • Формується меню-вимога на видачу продуктів зі складу.


Створення відомості

Щоб створити відомість напівфабрикатів вручну:

  1. Виберіть пункт меню Виробництво та логістикаВідомості напівфабрикатів і натисніть кнопку Створити.
  2. За необхідності відредагуйте автоматично згенерований номер відомості. Номер може бути відсутнім, якщо шаблон нумерації налаштований так, що під час створення документа йому не вистачає даних для генерації. У цьому випадку система запропонує згенерувати його під час збереження документа.
  3. За замовчуванням документ створюється на поточну дату. Ви можете змінити її вручну.
  4. Введіть додаткову інформацію в поле Коментар.
  5. Добавьте в таблицу блюда или полуфабрикаты, которые нужно приготовить.
  6. Вкажіть Кількість напівфабрикатів. Колонки Одиниця виміру та Тип місця приготування заповнюються автоматично з картки номенклатури.
  7. Для кожної позиції вкажіть Зміну, в якій вона повинна бути приготована. Назви робочих змін задайте вручну, вони збережуться і будуть доступні для вибору зі списку. Якщо ви будете вивантажувати меню-вимоги, то в цій колонці вказується прийом їжі: сніданок, обід, вечеря. Щоб вказати зміну відразу для декількох рядків, виділіть їх і в контекстному меню виберіть пункт Встановити зміну.
  8. Збережіть документ.

Щоб видалити непотрібні позиції з відомості, виділіть їх за допомогою клавіш Shift або Ctrl і виберіть пункт контекстного меню Видалити.


Замовлення інгредієнтів

Замовлення відсутньої сировини можна оформити безпосередньо з відомості напівфабрикатів. Для цього вкажіть склад списання в полі Зі складу і склад надходження в полі На склад і натисніть кнопку Замовлення інгредієнтів.

Автоматично формується внутрішнє переміщення інгредієнтів напівфабрикатів відповідно до їх технічних карт, незалежно від методу списання зі складу на склад. Кількість інгредієнтів, що замовляються, дорівнює зведеному замовленню мінус залишок товару на складі.


Меню-вимога

Меню-вимога — документ для видачі продуктів харчування зі складу. Використовується на підприємствах, де організовано централізоване харчування співробітників або відвідувачів, які не входять до штату, наприклад, санаторії.

Документ складається щодня і враховує норми розкладки продуктів на одну готову порцію, а також кількість задоволених. Меню-вимога вивантажується в таблицю MS Excel на основі відомості напівфабрикатів.

Щоб сформувати меню-вимогу:

  1. Відкрийте готову відомість напівфабрикатів або створіть нову.
  2. У меню Дії виберіть пункт Меню-вимога.
  3. Вкажіть Матеріально відповідального співробітника. Прізвище співробітника збережеться і при наступному вивантаженні не потрібно буде його вказувати.
  4. Стовпець Прийом їжі заповниться автоматично назвами змін з відомості. Щоб змінити порядок прийомів їжі, в контекстному меню рядка виберіть пункт Перемістити вище або Перемістити нижче.
  5. Вкажіть планову вартість прийому їжі на одну особу. У меню-вимозі це планова вартість одного дня.
  6. Введіть Кількість харчующихся.
  7. У колонці Друк виберіть прийоми їжі, продукти для яких повинні відобразитися в основній таблиці.
  8. Натисніть кнопку Вивантажити.

У стовпцях основної таблиці меню-вимоги всі страви згруповані за прийомами їжі. Для кожної страви вказано кількість порцій і їх вага на виході з розрахунку на одну особу. Якщо у відомості напівфабрикатів в одному прийомі їжі страва вказана кілька разів, то в меню-вимозі вони об'єднуються в один стовпець, а їх кількість підсумовується.

У рядках перелічуються продукти, які використовуються для приготування страви за технологічною картою. На перетині рядків і стовпців наводиться кількість продукту в базовій одиниці виміру, необхідна для приготування зазначеної кількості порцій страви.


Меню-розкладка

Меню-розкладка — документ, в якому визначається, скільки продуктів буде потрібно на певну кількість страв і споживачів. Документ схожий на меню-вимогу, але таблиця з продуктами організована інакше. Крім того, меню-розкладку зручно друкувати на принтері.

У Syrve можна сформувати меню-розкладку у форматі Excel із відомості напівфабрикатів. Для цього:

  1. Відкрийте готову відомість напівфабрикатів або створіть нову і збережіть її.
  2. Щоб розділити страви за прийомами їжі, вкажіть їх для кожної страви в полі Зміна: виберіть зі списку або введіть назву нової зміни.
  3. Виберіть пункт Дії Меню-розкладка.
  4. У вікні, що відкрилося, вкажіть кількість осіб, які харчуються, і натисніть Вивантажити.
  5. Отриманий документ збережіть або роздрукуйте.

У підсумку система розрахує витрату продуктів на все меню і на одну особу, а також собівартість денного раціону на одну особу.