Швидке переміщення по статті:

Знижки за гостьовими картками
Безкоштовне харчування персоналу
Погодинна витрата страв
Прибутки та витрати підприємства
Списання інгредієнтів страв
Страви, списані на безкоштовне харчування співробітників
Виручка за страви по касах
Звіти по знижках і надбавках



Знижки за гостьовими картками

Щоб створити звіт про знижки за гостьовими картками, відкрийте OLAP-звіт про продажі та додайте до нього:

  • Рядки:
    ● Власник картки гостя,
    ● Гостьова карта (з групи параметрів «Гості»).
  • Стовпці: Рік, Місяць, Юридична особа.
  • Область даних:
    ● Сума без знижки,
    ● Сума зі знижкою (з групи «Оплата»),
    ● Відсоток знижки (з групи «Знижки»),
    ● Чеків (з групи «Замовлення»),
    ● Середня сума чека,
    ● Середній виторг з гостя (з групи «Оплата»).

Використання знижок налаштовується в розділі Дисконтна системаЗнижки та надбавки. У параметрах знижки налаштовується можливість надавати знижку прокатуванням картки гостя, вручну або автоматично. Дисконтна картка гостя реєструється в розділі Дисконтна системаКлубні картки.


Безкоштовне харчування персоналу

Щоб скласти звіт про витрати на безкоштовне харчування персоналу, відкрийте OLAP-звіт з продажі та додайте до нього:

  • Рядки:
    ● Безготівковий тип оплати з фільтром за назвою типу оплати, який використовується для обліку харчування персоналу. Наприклад, «Обіді співробітників». Для обліку безкоштовного харчування співробітників у розділі Роздрібні продажі → Тип оплати налаштовується спеціальний тип оплати «Без виручки».
    ● Списано на співробітника (з групи «Співробітники»).
    ● Причина списання (з групи «Замовлення»). Тут буде вказано коментар, введений під час оплати.
    ● Страва (з групи «Страви»).
  • Область даних:
    ● Собівартість (з групи «Собівартість»),
    ● Сума без знижки (з групи «Оплата»).


Погодинна витрата страв

Інформація про продані товари з розбивкою за годинами (OLAP-звіт про продажі):

  • Рядки: Розрахунковий день, Година закриття, Страва.
  • Область даних: Кількість гостей, Сума без знижки, Сума зі знижкою, Чеків.

Цей звіт можна отримати з існуючого звіту про погодинний виторг.


Прибутки та витрати підприємства

Щоб скласти звіт про фінансово-господарську діяльність підприємства, відкрийте OLAP Звіт за проводками і додайте до нього:

  • Рядки: Тип рахунку з фільтром «Прибутки та витрати», Рахунок, Кор.Рахунок/Склад.
  • Область даних: Сума надходження, Сума витрат, Сума.


Списання інгредієнтів страв

Щоб створити звіт про списання інгредієнтів проданих страв, відкрийте OLAP Звіт за проводками та додайте до нього:

  • Рядки: Рахунок з фільтром «Витрата продуктів», Елемент номенклатури, Корр. Елемент номенклатури, Корр. Одиниця виміру.
  • Область даних: Кор. Кількість, Сума, Кількість.


Страви, списані на безкоштовне харчування співробітників

Щоб скласти звіт про страви, списані на безкоштовне харчування співробітників, відкрийте OLAP Звіт за проводками та додайте до нього:

  • Рядки: Обліковий день, Рахунок з фільтром «Безкоштовне харчування співробітників», Елемент номенклатури, Одиниця виміру.
  • Область даних: Кількість, Сума.


Виручка за страви по касах

Щоб побудувати звіт з продажу бургерів, в OLAP звіт з продажу додайте:

  • Рядки: Категорія страви з фільтром «Бургери», Страва з фільтром для показу тільки певних страв, Обліковий день, Каса.
  • Область даних: Сума без знижки, Сума зі знижкою.

Вибір категорії страв у звіті

Щоб побудувати звіт:

  1. У полі Страва налаштуйте фільтр для показу тільки певних страв. Для цього:
    Наведіть курсор миші на кнопку Страва і натисніть на значок У списку, що відкрився, присутні тільки страви, які продані за вказаний звітний період, наприклад, за поточний день, або за вибрані касові зміни.

    У нашому прикладі формується звіт за поточний місяць, і в ньому продажів страв «Бургер Курячий» і «Бургер Грибний » ще не було, тому ці страви в списку «Страва» відсутні. А страви «Бургер Беконський», «Бургер Веганський»,  «Бургер Сирний» і «Супер Бургер» вже були продані, тому вони в списку є.
    Вибір страв
    Позначте галочками страви, за якими ви хочете скласти звіт: «Бургер Беконський», «Бургер Веганський» і «Бургер Сирний», потім натисніть кнопку ОК. До звіту потраплять тільки зазначені страви.
  2. Збережіть два звіти з різними типами фільтрації. Потім подивіться, які дані потраплять у ці звіти при наступному відкритті звітів:
    У полі Страва виберіть тип «Що виключає», при цьому не знімайте галочки з вибраних страв. Натисніть Зберегти як і введіть назву звіту «Виручка за бургери страви по касах».
    Налаштування звіту з фільтром «Що виключає»

    У полі Страва виберіть тип «Уключальний» при цьому не знімайте галочки з вибраних страв. Натисніть Зберегти як і введіть назву звіту «Виручка за бургери (тільки Беконський, Веганський, Сирний)»
    Налаштування звіту з фільтром «Уключальний»

  3. Після збереження звітів продайте страви «нові» страви «Бургер Курячий» і «Бургер Грибний», які в звітний період ще не продавалися.

  4. Створіть звіти за поточний місяць
    У звіт «Виручка за перші страви по касах» з типом фільтрації «Що виключає» потраплять тільки нові «Бургер Курячий» і «Бургер Грибний» — всі продані перші страви, крім тих, що відзначені у фільтрі.
    У звіті з виключним фільтром залишилися всі страви, крім позначених галочками


    У звіт  «Виручка за бургери (тільки Беконський, Веганський, Сирний)» з типом фільтрації «Включає» потраплять тільки страви, які відзначені у фільтрі — «Бургер Беконський», «Бургер Веганський» і «Бургер Сирний»

    У звіті з включеним фільтром залишилися тільки страви з галочками


Звіти по знижках і надбавках

В OLAP звіті з продажу є кілька полів для знижок і надбавок: Тип знижки і Тип надбавки, і загальне поле Найменування знижки, надбавки. Розглянемо на прикладах, чим вони відрізняються.

Тип знижки та Тип надбавки

У полі Тип знижки перераховуються знижки, застосовані до всіх страв замовлення, а їх величина підсумовується.

Це поле зручно використовувати, коли знижок мало, і вони застосовуються до всього замовлення в цілому, а не до страв окремо.

Точно так само працює поле Тип надбавки.

Коли знижок або надбавок багато, зручніше використовувати поле Назва знижки, надбавки.

Найменування знижки, надбавки

У цьому полі знижки та надбавки відображаються в окремих рядках. У звіті відразу видно, до якої страви застосовується яка знижка.

За допомогою цього ж поля зручно дізнатися, скільки всього страв з конкретною знижкою продано за період, на яку суму тощо. Для цього додайте до звіту поле «Кількість страв» і в полі «Найменування знижки, надбавки» виберіть потрібну знижку.