Швидке переміщення по статті:
Опис
Як побудувати звіт
Показники в таблиці
Мінімальні ціни
Опис
За допомогою аналізу динаміки закупівельних цін на товари можна дізнатися, наскільки вони зросли або знизилися, і як через це змінилася націнка на страви, до складу яких входять ці товари.
Щоб розуміти, наскільки зміни цін є критичними, у звіті також відображається обсяг продажів за товарами та яка частка у загальній собівартості продажів вони становлять.
Звіт формується на основі продажів страв за автоматичними та ручними актами реалізації, а також витратними накладними.
На основі результатів звіту можна приймати рішення: змінити постачальника, збільшити націнку або змінити рецептуру страви. Для порівняння дані у звіті відображаються за два періоди:
Базовий період (БП) — період, який береться за основу для порівняння. Він повинен бути раніше, ніж досліджуваний період.
Досліджуваний період (ДП) — ціни закупівель у цьому періоді порівнюються з цінами в базовому періоді. Наприклад, це можуть бути найближчі тижні: поточний або попередній.
Як побудувати звіт
- Виберіть пункт меню Звіти → Динаміка цін.
- Вкажіть періоди порівняння:
◌ Стандартні періоди. Досліджуваним періодом може бути поточний або попередній тиждень, місяць, квартал, рік. Базисний період система визначає автоматично залежно від досліджуваного. Якщо досліджується поточний тиждень, то порівнювати його будуть з попереднім. Якщо обрано попередній місяць лютий, то його порівнюватимуть із січнем.
◌ Довільні періоди вкажіть вручну. Вони не повинні перетинатися, а досліджуваний період повинен бути пізнішим за базовий.

- Аналізувати можна не всі товари, а тільки певні. Для відбору товарів використовуйте такі способи:
◌ Товарні групи. Виберіть номенклатурні групи товарів.
◌ Аналізувати тільки товари, що займають більше Х% від собівартості продажів. У таблиці залишаться тільки ключові товари, що займають значну частку витрат.
◌ Аналізувати тільки товари зі зростанням ціни. У таблиці залишаться товари, у яких ціна в досліджуваному періоді вища, ніж у базовому. - Звіт аналізує продажі страв за документами: автоматичні та ручні акти реалізації та видаткові накладні. Вони вибрані в полі Джерело даних. Тут можна виключити документи, які не потрібно враховувати у звіті.
- Вкажіть джерело поточних і мінімальних цін та термін дії цих документів:
◌ Прайс-листи. Ціни завантажуються з прайс-листів постачальників, термін дії яких входить у зазначену кількість днів.
◌ Прибуткові накладні. Якщо ви не ведете прайс-листи постачальників, як джерело можете використовувати прибуткові накладні, зареєстровані в Syrve. З документів відбираються тільки найнижчі ціни товарів.
◌ Прайс-листи та прибуткові накладні. Мінімальні ціни відбираються як з прайс-листів, так і з прибуткових накладних. - Натисніть кнопку Оновити.

Показники в таблиці
- Витрата інгредієнта — обсяг списання товару за досліджуваний період і як він змінився порівняно з попереднім періодом.
- Середня ціна закупівлі — середньозважена ціна закупівель товару в базисному та досліджуваному періодах, а також її Зміна в гривнях і у відсотках.
- Втрати або економія через зміну середньої ціни — як змінилися витрати на закупівлю через зростання цін на товари в досліджуваному періоді. Зеленим кольором виділено економію, червоним — втрати. Розраховується за формулою:(Середня ціна закупівлі в базовому періоді - Середня ціна закупівлі в досліджуваному періоді) * обсяг продажів в досліджуваному періоді
Позитивне значення записується з мінусом і вважається втратою, негативне записується без мінуса і вважається економією. - Поточна ціна закупівлі — ціна товару в останній закупівлі в рублях, а також:
◌ Зміна — на скільки поточна ціна закупівлі відрізняється від середньозваженої ціни базового періоду.
◌ Різниця з мінімальною ціною — на скільки відсотків поточна ціна відрізняється від мінімальної ціни з джерела (прайс-листа або прибуткової накладної). - Очікувані втрати або економія — прогноз економії або втрат у наступному періоді через зміну цін. Порівнюються остання ціна закупівлі з ціною в базовому періоді.
(Ср. ціна закупівлі в досліджуваному періоді — Остання ціна закупівлі) * обсяг продажів у досліджуваному періоді
Позитивне значення записується з мінусом і вважається втратою, негативне записується без мінуса і вважається економією. - Рекомендації. На основі зміни показників система пропонує:
◌ Змінити Постачальника, якщо поточна ціна закупівлі вища за мінімальну ціну, і є постачальник, який пропонує ціну нижчу. У спливаючій підказці система запропонує більш вигідного постачальника.
◌ Збільшити Націнку на страви або переглянути їх рецептуру, якщо поточна ціна закупівлі збільшилася на 10% і більше, або націнка на товар в середньому знизилася на 10% і більше.
◌ Звернути увагу на Очікувані втрати в наступному періоді через зростання поточної ціни закупівлі. Рекомендація відображається, якщо вказано, скільки відсотків від прибутку становлять втрати від зростання цін. - Входження в страви — кількість страв, в яких використовується товар як інгредієнт.
Щоб дізнатися, до яких страв входять товари, виберіть їх і перейдіть на вкладку Входження в страви в нижній частині вікна. Наприклад, система пропонує змінити націнку на страву, і потрібно переглянути їх список. У таблиці наводиться така інформація:
- Продукт — найменування виділеного товару.
- Група — Номенклатурна група страви.
- Найменування — назва страви.
- Обсяг продажів — сума продажів страви за досліджуваний період.
- Прибуток — прибуток від продажу страви за досліджуваний період.
- Націнка — середньозважена націнка страви за досліджуваний період.
- Частка продукту у собівартості — частка продукту у собівартості страви у продажах обраного періоду.
Для більш глибокого аналізу страв і визначення їх ступеня важливості в меню перейдіть за посиланням Перейти до ABC-аналізу вибраних груп страв. Відкриється вікно ABC/XYZ-аналізу, де залишаться позиції з номенклатурних груп, зазначених у таблиці входження в страви, а періоди об'єднаються.
Мінімальні ціни
Щоб дізнатися пропозиції інших постачальників, виділіть товари та виберіть вкладку Мінімальні ціни. У таблиці наведено мінімальні ціни товарів, хто з постачальників їх пропонує, на яку дату ці ціни діють та їх джерело. Якщо як джерело використовуються прибуткові накладні, то мінімальна ціна береться з останнього документа.