Акт переробки дозволяє врахувати факт приготування (наявності) одного виду продукції з іншого, тобто списання зі складу вихідних матеріалів і оприбуткування кінцевого продукту.

Щоб створити новий акт переробки:

  1. Виберіть в меню Товари та склади пункт Акти переробки.
  2. Натисніть кнопку Створити.
  3. Номер документу присвоюється автоматично. За необхідності змініть його. Номер може бути відсутнім, якщо шаблон нумерації налаштований таким чином, що під час створення документа бракує даних для генерації. У цьому випадку система запропонує згенерувати номер під час збереження документа.
  4. За замовчуванням новий документ створюється на поточну дату і час, задані в загальносистемних налаштуваннях, але ці значення ви можете змінити.

    У деяких випадках критичним є те, що акт переробки повинен бути проведений пізніше взаємопов'язаного акта приготування. У разі недотримання цієї умови залишки страв будуть розраховуватися некоректно.
  5. У полі Зі складу виберіть назву складу, з якого повинні бути списані вихідні матеріали.
  6. У полі На склад вкажіть назву складу, на який повинна бути оприбуткувана кінцева продукція.
  7. Щоб при отриманні звітів дані по цій операції були віднесені до тієї чи іншої концепції, виберіть її назву в полі Концепція.
  8. У полі Товар верхньої таблиці виберіть страву (або набір), отриману в результаті переробки, і введіть її кількість.

    Вкрай не рекомендується вказувати в якості вихідної страви та інгредієнтів один і той же товар, оскільки це може призвести до некоректного розрахунку його собівартості.

  9. У списку Інгредієнти виберіть у полі Товар один із вихідних матеріалів для переробки та введіть його кількість, яка була використана. Автоматично будуть виведені значення собівартості даного інгредієнта за одиницю виміру і собівартості переробленої кількості. Виходячи із загальної собівартості інгредієнтів, автоматично обчислюється собівартість одиниці кінцевого продукту.
  10. Якщо елемент номенклатури має кілька розмірів, і вони налаштовані в його картці на вкладці Шкала розмірів, то заповніть поле Розмір. При виборі товару автоматично підставляється розмір за замовчуванням. Якщо він не налаштований, то вибирається перший за порядком у шкалі.
  11. Введіть кількість інгредієнтів, яка буде списана зі складу після переробки. Якщо рядок інгредієнта виділяється червоним кольором, то це означає, що заданої кількості даного інгредієнта немає на складі. Для проведення такого документа буде потрібно спеціальне право, так як його результатом буде утворення від'ємного залишку на складі.

    Якщо в якості інгредієнта для переробки виступає будь-яка страва, то для того, щоб вона була в наявності на складі, необхідно зафіксувати це актом приготування.

  12. Натисніть кнопку Зберегти. За замовчуванням акти переробки зберігаються з проведенням.


При оформленні актів переробки ви можете скористатися додатковими функціями, які доступні з меню Дії:

  • Заповнити залишками. Виберіть її, щоб у полі Кількість кожного інгредієнта автоматично підставити їх залишки на початок наступного облікового дня на складі, з якого вони списуються.
  • Заповнити стравами зі складу. Використовуйте цей пункт, щоб заповнити таблицю інгредієнтів усіма товарами, які мають залишки на обраному складі на вказану дату та час.

Для швидкого заповнення складських документів ви можете скопіювати позиції з одного акта в інший.

Наприклад, щоб скопіювати в акті переробки список вихідних страв з акта приготування:

  1. Відкрийте акт приготування.
  2. Виберіть позиції, що вас цікавлять. Якщо їх декілька, то утримуйте клавішу Ctrl.
  3. Натисніть праву кнопку миші і з контекстного меню, що відкрилося, виберіть пункт Копіювати.
  4. Перейдіть до вікна акта переробки.
  5. Клацніть мишкою на вільному рядку списку інгредієнтів і виберіть пункт контекстного меню Вставити.

Щоб створити новий акт переробки на основі існуючого, виберіть у списку актів переробки той, який хочете використовувати як шаблон, і натисніть кнопку Копія. У цьому випадку поля нового документа будуть заповнені значеннями полів копійованого документа. Ви можете їх редагувати.