В Акті розбору реєструються операції розбору одного продукту на напівфабрикати або вихідні інгредієнти. Наприклад:

  • Розбирання куплених м'ясних туш на товари або заготовки, які в подальшому будуть самостійними об'єктами складського обліку.
  • Розбір приготованої заготовки або страви на вихідні інгредієнти.

Технологічний процес може виглядати наступним чином:

  1. Закуповуються м'ясні туші, які оформляються в Syrve як товар і оприбутковуються на склад.
  2. М'ясна туша обробляється на напівфабрикати, наприклад: грудинка, корейка, м'ясо на ребрах тощо.
  3. Создается акт разбора. Мясная туша списывается со склада, на котором она находилась. Полученные в результате полуфабрикаты оформляются в Syrve как товары или заготовки и приходуются на склад.

У розборі можуть брати участь будь-які елементи номенклатури: товари, заготовки, страви, модифікатори. Якщо у заготовки або страви що розбирається є технологічна карта, то незалежно від їх методу списання, вони списуються цілком. Те ж саме відноситься і до інгредієнтів, одержуваних в результаті розбору.

Для роботи з актами розбору призначений пункт меню Товари і складиАкти розбору. При його виборі відкривається вікно зі списком документів, зареєстрованих за минулий місяць. Період, за який відображаються дані, задається за допомогою полів За період, з і по. Якщо натиснути кнопку Показати зміни, відкриється Журнал подій, в якому ви зможете подивитися, які операції проводилися з обраним документом. Галочка в полі показувати видалені задає необхідність відображати в даному вікні раніше видалені акти розбору. При встановленій галочці в полі історія змін у вікні відображається інформація про зміни, проведені з документами.

Щоб створити акт розбору:

  1. Виберіть пункт меню Товари та складиАкти розбору та натисніть кнопку Створити.
  2. У полі Номер за необхідності відредагуйте згенерований автоматично номер нового документа. Номер може бути відсутнім, якщо шаблон нумерації налаштований таким чином, що під час створення документа йому не вистачає даних для генерації. У цьому випадку номер буде запропоновано згенерувати під час збереження документа.
  3. У полі Дата і час за необхідності змініть дату і час створення документа. За замовчуванням новий документ створюється на поточну дату і час, задані в загальносистемних налаштуваннях на вкладці Налаштування обліку.
  4. У полі Зі складу виберіть назву складу, з якого повинен бути списаний продукт, що розбирається.
  5. У полі На склад вкажіть назву складу, на який повинні бути оприбуткувані отримані інгредієнти.
  6. Щоб у звітах дані операції розбору були віднесені до певної концепції, виберіть її назву в полі Концепція.
  7. У полі Коментар за необхідності введіть додаткову інформацію про документ.
  8. Додайте продукт для розбору. Для цього клацніть мишкою на першому рядку верхнього списку і в полі Товар виберіть продукт: товар, страву, заготовку або модифікатор. Одним документом можна оформити розбір тільки одного продукту. 
    Якщо рядок розбирається продукту виділяється червоним кольором, це означає, що такої кількості продукту немає на складі. Для проведення документа буде потрібно спеціальне право, так як в результаті утворюється негативний залишок на складі.
    Якщо розбирається страва, то для списання зі складу її спочатку потрібно оприбуткувати на склад актом приготування.
  9. Вкажіть кількість вихідного продукту.
  10. Заповніть таблицю Інгредієнти одним із способів:
    ◌ Вручну. Для цього клацніть мишкою на першому рядку списку і виберіть у полі Товар один з інгредієнтів продукту, що розбирається. Вкажіть його кількість і введіть процентну частку собівартості інгредієнта у собівартості продукту, що розбирається.
    ◌ Автоматично заповніть таблицю інгредієнтами першого рівня технічної карти вихідного продукту незалежно від методу списання. Для цього виберіть пункт Дії Заповнити кількість за першим рівнем ТК. У таблицю будуть додані інгредієнти з кількістю, яка розраховується за формулою: Кількість продукту що розбирається * Вихід готового продукту. У сумі кількість всіх інгредієнтів складають загальну кількість вихідного продукту.
    Якщо потрібно заповнити і відсоток від собівартості, виберіть пункт Заповнити кількість і собівартість за першим рівнем ТК. Відсоток собівартості розраховується за формулою: Собівартість інгредієнта всього / Собівартість продукту всього ×100%. У сумі всі процентні частки складають 100%.
    ◌ Автоматично заповніть таблицю інгредієнтами з урахуванням їх методу списання разом з кількістю. Для цього виберіть пункт Дії → Заповнити кількість за ТК з урахуванням методу списання. У таблицю потраплять позиції, які не підлягають подальшому розбору на інгредієнти. Наприклад, якщо в якості інгредієнта включається страва або заготовка з методом списання «Списувати готову страву/заготовку», то інгредієнт так і додасться. Але якщо у страви або заготовки метод списання «Списувати інгредієнти», то всі його інгредієнти потраплять в таблицю.
    Щоб одночасно з інгредієнтами заповнити відсоток собівартості, виберіть пункт Заповнити кількість і собівартість за ТК з урахуванням методу списання. Кількість і відсоток собівартості інгредієнтів розраховуються за формулами, наведеними в попередньому пункті.
  11. Собівартість одиниці отриманого інгредієнта можна ввести вручну. У цьому випадку відсоток собівартості розраховується автоматично. Сума всіх відсотків повинна становити 100%, інакше документ зберегти неможливо.
  12. Натисніть кнопку Зберегти та закрити. За замовчуванням акти розбору зберігаються з проведенням. Якщо потрібно зберегти документ без проведення, зніміть галочку в полі з проведенням.

Розглянемо приклад розбору заготовки «Свиняча туша», яка має таку технологічну карту:

Таблиця інгредієнтів в акті автоматично заповнюється за першим рівнем технічної карти разом з кількістю і відсотком собівартості.

Розрахунок кількості та відсотка собівартості на прикладі інгредієнта «Свиняча вирізка»:


Поле документа
Формула
Розрахунок
Відсоток собівартості
Собівартість всього (інгредієнт) / Собівартість всього (продукт) * 100%
3,68 % = 920,00 / 25000,00 * 100%
Кількість

Кількість інгредієнта за технічною картою * Кількість продукту
2 кг = 0,02 кг * 100 кг

В результаті проведення документа товар або заготовка, зазначені в першому списку, списуються зі складу, заданого в полі Зі складу, а товари, страви або заготовки, визначені як інгредієнти продукту, що розбирається, надходять на склад, заданий в полі На склад.

Щоб роздрукувати Акт розбору, натисніть кнопку Дії та виберіть пункт Друк.

Щоб вивантажити документ у формат MS Excel, натисніть кнопку Дії та виберіть пункт Експорт в Excel.