Документи про списання товарів зі складу створюються як автоматично, так і вручну. Автоматично створюється акт списання в двох випадках: при реєстрації в Syrve POS видалення страви зі списанням і при оплаті замовлення за рахунок закладу.

Для роботи з актами списання призначений пункт меню Товари та склади → Акти списання. Ви можете переглянути раніше проведені документи (задавши потрібний період), вивантажити їх в Excel або створити новий акт списання.

Щоб переглянути, які операції виконувалися з документом, у тому числі за допомогою відеоспостереження, виділіть потрібний акт і натисніть кнопку Показати зміни. У результаті відкриється Журнал подій, в якому зареєстровані всі події.

Актом виконується списання не тільки товарів, але також і страв, заготовок і модифікаторів. У цьому випадку списуються всі товари, що є інгредієнтами даних страв, заготовок або модифікаторів на підставі їх технологічної карти.

Щоб зареєструвати списання в ручному режимі:

  1. Натисніть кнопку Створити.
  2. Номер документу присвоюється автоматично. За необхідності змініть його. Номер може бути відсутнім, якщо шаблон нумерації налаштований таким чином, що під час створення документа бракує даних для генерації. У цьому випадку система запропонує згенерувати номер під час збереження документа.
  3. За замовчуванням новий документ створюється на поточну дату і час, задані в налаштуваннях обліку. Ці значення ви можете змінити.
  4. Вкажіть склад, з якого списується товар (блюдо, заготовка або модифікатор).
  5. У полі На рахунок виберіть назву рахунку, на який буде списана вартість товару.
  6. Щоб витрати за документом у звітах були віднесені до будь-якої концепції, виберіть її в полі Концепція.
  7. Заповніть таблицю товарів. Для цього:
    ◌ У полі Товар виберіть елемент номенклатури, що списується.
    ◌ Якщо елемент номенклатури має кілька розмірів, і вони налаштовані в його картці на вкладці Шкала розмірів, заповніть поле Розмір. При виборі товару автоматично підставляється розмір за замовчуванням. Якщо такий не налаштований, то вибирається перший за порядком у шкалі.
    ◌ У полі Кількість введіть кількість списуваних одиниць.
  8. Натисніть кнопку Зберегти і закрити. У разі списання страви, заготовки або модифікатора будуть списані всі товари, що є їх інгредієнтами на підставі їх технологічної карти. Як правило, акт списання зберігають з проведенням, тому за замовчуванням галочка в полі З проведенням стоїть. Якщо ви не хочете проводити документ в даний момент, видаліть галочку.


Для друку документу оберіть Дії → Друк

Якщо ви внесли зміни до вже проведеного акту і зберегли його заново при наявності галочки в полі З проведенням, акт буде переведений.

З контекстного меню акта списання можна отримати звіти «Рух товару» та «Звіт про входження товару в страву». Рух товару показано тільки по тих складах, які були вказані в вихідному документі.