Швидке переміщення по статті:

Приклад 1. Прогресивний відсоток з продажів
Приклад 2. Премія за страву
Приклад 3. Премія за продаж страв певної категорії
Приклад 4. Відсоток від продажів для виробничих підрозділів
Приклад 5. Премія за виконання плану по виручці
Приклад 6. Премія для керуючого
Приклад 7. Фіксована премія всім співробітникам
Приклад 8. Премії для барменів
Приклад 9. Премія для піар-менеджера
Приклад 10. Премії для касирів
Приклад 11. Консумація



Приклад 1. Прогресивний відсоток з продажів

Офіціанти в якості бонусу отримують відсоток від продажів, зроблених за касову зміну. Цей відсоток залежить від виконання плану по виручці:

  • За продажі на суму від 10 000 грн. співробітник отримує премію в розмірі 2%.
  • За продажі на суму від 20 000 грн. – 3% компенсації.
  • За продажі на суму від 30 000 грн. – 4%.

Щоб налаштувати таку мотиваційну програму:

На вкладці Мотиваційна програма в блоці Спосіб розрахунку виберіть пункт Особисті продажі.
На вкладці Співробітники вкажіть, на кого поширюватиметься дія програми.

На вкладці Компенсація вкажіть пороги, яких співробітник повинен досягти, щоб отримати бонус.


Приклад розрахунку премії:

СтраваВартість страви, грн.Сума за зміну, грн.Час друку стравиБонус, грн.Примітка
1Страва 12000200017:00

2Страва 22100410017:01

3Страва 32500660017:02

4Страва 42500910017:05

5Страва 520001110017:05200=10 000*2%Досягнуто перший поріг
6Страва 620001310017:10

7Страва 725001560017:10

8Страва 830001860017:10

9Страва 930002060017:15600 = 20 000*3%Досягнуто другий поріг.
Разом800Загальна сума премії


Приклад 2. Премія за страву

При продажу салатів на певну суму в межах касової зміни, в подальшому офіціант отримує бонус за кожну цю страву.

  • Сума продажів на 5 000 грн. – премія 10 грн. за порцію
  • Сума продажів на 10 000 грн. – премія 20 грн. за порцію

На вкладці Мотиваційна програма в блоці Спосіб розрахунку виберіть пункт Особисті продажі.
На вкладці Співробітники вкажіть, на кого поширюватиметься дія програми.

На вкладці Обмеження вкажіть групу, категорію або позицію, за продаж якої співробітник отримає премію.

На вкладці Компенсація вкажіть пороги, яких співробітник повинен досягти при продажах, щоб отримати бонус.


Приклад розрахунку:

ПродажіСумаСума за змінуБонусПримітка
1Салат 110001000

2Салат 210002000

3Салат 311003100

4Салат 42000510010Досягнуто перший поріг
5Салат 51000610010
6Салат 61100720010
7Салат 71500870010
8Салат 820001070020Досягнуто другий поріг
Разом60Загальна сума премії


Приклад 3. Премія за продаж страв певної категорії

За кожні 10 десертів співробітник отримує 500 грн. При розрахунку премії враховується кількість страв з категорією «десерт», які офіціант продав за касову зміну. Ця величина ділиться на значення, задане в колонці Кількість, дробова частина відкидається. Отримане значення множиться на розмір компенсації в рублях. Таким чином, після продажу 28 десертів співробітник отримує премію 1000 гривень.

Для налаштування такої програми:

На вкладці Мотиваційна програма в блоці Спосіб розрахунку виберіть пункт Особисті продажі.
На вкладці Співробітники вкажіть, хто братиме участь у мотиваційній програмі.

На вкладці Обмеження вкажіть групу, категорію або позицію, на яку поширюється дія програми.

На вкладці Компенсація вкажіть пороги, яких співробітник повинен досягти, щоб отримати бонус.


Приклад розрахунку премії для співробітника:

СтраваКількість, шт.Підсумкова кількість, шт.Бонус, грн.Примітка
1Десерт 122

2Десерт 224

3Десерт 337

4Десерт 4411500Продано 10 десертів, нараховано 500 грн. премії
5Десерт 5314

6Десерт 6317

7Десерт 7219

8Десерт 8322500Продано ще 10 десертів.
Разом1000Загальна сума премії


Приклад 4. Відсоток від продажів для виробничих підрозділів

Премії виробничому персоналу можуть розраховуватися від обсягів продажів страв з певним типом місця приготування. Наприклад, кухар отримує відсоток від продажів усіх страв, приготованих на мангалі. При цьому у нього повинна бути відкрита особиста зміна, а також задана зміна в розкладі.

У розрахунку премії беруть участь тільки ті страви, які були надруковані на кухні в межах відкритої зміни кухаря.

Відсоток залежить від встановленого плану продажів:

  • За продаж на суму 5000 грн. кухар отримує 3% премії.
  • За продаж на суму 10 000 грн. – 6% премії.

Для налаштування програми:

На вкладці Мотиваційна програма в якості способу розрахунку виберіть Продажі за типом місця приготування. Зі списку типів місця приготування виберіть потрібний, наприклад, мангал.


На вкладці Співробітники вкажіть, хто братиме участь у мотиваційній програмі.

На вкладці Компенсація вкажіть умови та розміри нарахування бонусів.


Премія нараховується тільки за страви з типом приготування Мангал.


Приклад розрахунку премії для співробітника:

ПродажіСума, грн.Сума за зміну, грн.Час друку стравиБонус, грн.Примітка
1Страва 11200120014:30

2Страва 21600280014:33

3Страва 31200400014:34

4Страва 4600460014:35

5Страва 5800540014:3624=800*3%Досягнуто першого порогу. Тому за страву 5 вже передбачається бонус.
6Страва 62400780014:3872 = 2400*3%     
7Страва 71200900014:3936 = 1200*3%
8Страва 812001020014:4272 = 1200*6%Досягнуто 2 поріг. Премія тепер буде розраховуватися як 6% від виручки
9Страва 98001100014:4548 = 800*6%
Разом252Загальна сума премії


Приклад 5. Премія за виконання плану по виручці

Премія виплачується після виконання співробітником певного плану з виручки. При розрахунку премії враховується середня виручка співробітника на поточний момент. Премія нараховується за кожне закрите замовлення з ненульовою сумою.

Для налаштування такої схеми:

На вкладці Мотиваційна програма в блоці Спосіб розрахунку виберіть пункт За замовлення. На вкладці Співробітники вкажіть, хто братиме участь у мотиваційній програмі.

На вкладці Компенсація встановіть режим За виручкою За місяць і задайте порогові значення за виручкою на годину, яка розраховується як сума продажів, поділена на загальний час присутності співробітника на роботі.


Приклад розрахунку премії:

Виручка за місяць, грн.Відпрацьовано, годВиручка за годину, грн.Бонус, грн.Примітка
196950,90303 231,7 = 96 950,90 ÷ 301 454,26 = 96 950,90 * 1,5%Премія розраховується за третім порогом


Приклад 6. Премія для керуючого 

Мотиваційна програма для керуючого. За виконання місячного плану по виручці керуючий отримує бонус у розмірі відсотка від виручки:

  • При досягненні планового виторгу в розмірі 20 000 грн. керуючому нараховується премія в розмірі 5%.
  • За перевиконання плану на 150% – 7%.
  • За подвійний виторг– 10%.

Співробітники, які беруть участь у цій мотиваційній програмі, повинні мати графік роботи Оклад.

Щоб налаштувати таку мотиваційну програму:

На вкладці Мотиваційна програма в блоці Спосіб розрахунку виберіть пункт Продажі за місцем приготування.

На вкладці Співробітники вкажіть, хто буде брати участь у мотиваційній програмі.

На вкладці Компенсація встановіть режим За виручкоюЗа місяць і задайте порогові значення за виручкою та розмір компенсації за їх досягнення.


Приклад розрахунку премії для керуючого:

Виручка за місяць, грнБонус, грн.Примітка
145 380,004 538,00 = 45 380*10%Досягнуто третій поріг


Приклад 7. Фіксована премія всім співробітникам

Фіксована премія нараховується всім співробітникам, які відпрацювали зміну, за умови, що виручка за дану касову зміну перевищує певне значення.

Щоб налаштувати таку мотиваційну програму:

На вкладці Мотиваційна програма в блоці Спосіб розрахунку виберіть пункт Продажі за місцем приготування.

На вкладці Співробітники вкажіть, хто братиме участь у мотиваційній програмі.

На вкладці Компенсація встановіть режим За виручкоюЗа касову зміну і задайте порогове значення виручки, при досягненні якого співробітники отримають премію.

Бонус буде нараховуватися співробітникам, у яких була відкрита особиста зміна на момент досягнення необхідної суми виручки.


Приклад розрахунку премії для співробітників:

ЗмінаВиручка за зміну, грн.Бонус, грн.Примітка
1№4616 132,00500
2№4714 900,000
3№4820 227,00500
Разом1000Загальна сума бонусу для кожного співробітника


Приклад 8. Премії для барменів

У ресторані є кілька барів з різною прохідністю. Барменам нараховується різна винагорода залежно від бару, в якому вони працюють, але за одні й ті ж страви. У цьому випадку буде потрібно створити дві мотиваційні програми з різними типами місця приготування і з обмеженням на певну групу страв.

Нехай Бар-1 має нижчу відвідуваність і за продаж кожних 10 алкогольних коктейлів бармену належить компенсація в розмірі 15 грн. А в Барі-2 з вищою відвідуваністю за продаж 20 таких самих коктейлів бармену буде нараховуватися 10 грн.

Щоб налаштувати програму для співробітників першого бару:

На вкладці Мотиваційна програма в блоці Спосіб розрахунку виберіть пункт Особисті продажі. І необхідне відділення.

Виберіть перший бар.

На вкладці Співробітники вкажіть, хто братиме участь у мотиваційній програмі.

На вкладці Обмеження вкажіть категорію «Коктейлі», на яку поширюється дія програми.

На вкладці Компенсація встановіть режим За виручкоюЗа кількістю за зміну і задайте порогове значення виручки, при досягненні якого співробітники отримають премію.

Приклад розрахунку премії для бармена, який працює в першому барі:

ПродажКількість, шт.Бонус, грн.Примітка
1Замовлення 1Страва 1*3

2Замовлення 2Страва 2*6

3Замовлення 3Страва 3*415Всього продано 13 страв, що більше 10.
4Замовлення 4Страва 4*3

5Замовлення 5Страва 5*515Продано ще 8 страв, а всього – 21 шт..
Разом2130Загальна сума премії

Для співробітників другого бару створіть аналогічну мотиваційну програму. На вкладці Компенсація в стовпці Кількість вкажіть 20, а в стовпці Компенсація – 10 грн.

Розрахунок премії за цією програмою буде аналогічний розрахунку за програмою для барменів Бару-1, але за кожний двадцятий проданий коктейль бармен отримає 10 грн.


Приклад 9. Премія для піар-менеджера

При продажах понад 100 000 грн. основного меню 5% від суми продажів йде піар-менеджеру.

Щоб налаштувати таку мотиваційну програму:

На вкладці Мотиваційна програма в блоці Спосіб розрахунку виберіть пункт Продажі за місцем приготування.

На вкладці Співробітники вкажіть, хто братиме участь у мотиваційній програмі.

На вкладці Компенсація встановіть режим За виручкою → За місяць . Вкажіть повну виручку за місяць, при досягненні якої співробітник отримає премію.

Якщо сума виручки за місяць досягає заданого порогу в 100 000 грн., наприклад, 107 184,00 грн., то співробітник отримує премію 5%*107 184,00 = 5 359,20 грн.


Приклад 10. Премії для касирів

У зміні працюють два касири, які можуть замінювати один одного за касою. При досягненні загального виторгу за касовою зміною в розмірі 50 000 грн. кожен касир отримує додатково фіксований бонус.

При цьому у співробітників має бути налаштований розклад, якщо він працює не на окладі.

Щоб налаштувати таку мотиваційну програму:

На вкладці Мотиваційна програма в блоці Спосіб розрахунку виберіть пункт Продажі за місцем приготування.

На вкладці Співробітники вкажіть, хто братиме участь у мотиваційній програмі.

На вкладці Компенсація встановіть режим За виручкоюЗа касову зміну . Встановіть порогове значення виручки, при досягненні якого співробітники отримають премію.

Виручка за касову зміну №50 склала 50 227,00 грн. Кожен касир отримає премію по 500 грн. за цю зміну.


Приклад 11. Консумація

За допомогою конструктора мотиваційних програм ви можете реалізувати розрахунок премій за споживання. Розглянемо приклад, в якому споживач отримує фіксовану суму в розмірі 200 грн. за кожне замовлення, якщо в ньому присутні страви певних категорій, наприклад, Коктейлі.

Попередньо для коктейлів, які повинні підпадати під умови програми, в номенклатурній картці на вкладці Додаткова інформація призначте категорію.


Щоб налаштувати мотиваційну програму:

На вкладці Мотиваційна програма в блоці Спосіб розрахунку виберіть пункт За замовлення.

На вкладці Обмеження в полі Застосувати для виберіть пункт Для категорії та виберіть категорію Коктейлі.

На вкладці Компенсація виберіть пункт Сума і встановіть режим Фіксована компенсація . Вкажіть розмір премії, яку отримає співробітник за продаж страв.


Замовлення у клієнта може прийняти будь-який офіціант. Але щоб консумант отримав премію, після відкриття замовлення вкажіть його як офіціанта.


Приклад розрахунку премії:

№ чекаСклад замовленняБонус, грн.Примітка
1
  • Салат «Цезар»
  • Коктейль «Крижаний мікс»
  • М'ясо по-французьки
  • Вино червоне
  • Закуска від Шефа
200 грн.Співробітник отримає премію, оскільки в замовленні присутня страва з категорії «Коктейлі».
2
  • М'ясо по-купецьки
  • Вино червоне
  • Грецький салат
  • Філе стейк

Премія за замовлення не буде нарахована, оскільки не було замовлено жодного коктейлю.
3
  • Стейк Нью-Йорк
  • Коктейль «Крижаний мікс»
  • Бефстроганов
  • Коктейль «Б-52»
  • Тигрові креветки
  • Салат «Цезар»
200 грн.Співробітник отримає премію, оскільки в замовленні присутні страви з категорії «Коктейлі». Причому їх кількість не має значення, бонус нараховується за замовлення в цілому.
Разом400 грн.Загальна сума премії