Приклад 1. Прогресивний відсоток з продажів
Приклад 2. Премія за страву
Приклад 3. Премія за продаж страв певної категорії
Приклад 4. Відсоток від продажів для виробничих підрозділів
Приклад 5. Премія за виконання плану по виручці
Приклад 6. Премія для керуючого
Приклад 7. Фіксована премія всім співробітникам
Приклад 8. Премії для барменів
Приклад 9. Премія для піар-менеджера
Приклад 10. Премії для касирів
Приклад 11. Консумація
Офіціанти в якості бонусу отримують відсоток від продажів, зроблених за касову зміну. Цей відсоток залежить від виконання плану по виручці:
Щоб налаштувати таку мотиваційну програму:
На вкладці Мотиваційна програма в блоці Спосіб розрахунку виберіть пункт Особисті продажі.
На вкладці Співробітники вкажіть, на кого поширюватиметься дія програми.

На вкладці Компенсація вкажіть пороги, яких співробітник повинен досягти, щоб отримати бонус.

Приклад розрахунку премії:
| № | Страва | Вартість страви, грн. | Сума за зміну, грн. | Час друку страви | Бонус, грн. | Примітка |
|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | Страва 1 | 2000 | 2000 | 17:00 | ||
| 2 | Страва 2 | 2100 | 4100 | 17:01 | ||
| 3 | Страва 3 | 2500 | 6600 | 17:02 | ||
| 4 | Страва 4 | 2500 | 9100 | 17:05 | ||
| 5 | Страва 5 | 2000 | 11100 | 17:05 | 200=10 000*2% | Досягнуто перший поріг |
| 6 | Страва 6 | 2000 | 13100 | 17:10 | ||
| 7 | Страва 7 | 2500 | 15600 | 17:10 | ||
| 8 | Страва 8 | 3000 | 18600 | 17:10 | ||
| 9 | Страва 9 | 3000 | 20600 | 17:15 | 600 = 20 000*3% | Досягнуто другий поріг. |
| Разом | 800 | Загальна сума премії | ||||
При продажу салатів на певну суму в межах касової зміни, в подальшому офіціант отримує бонус за кожну цю страву.
На вкладці Мотиваційна програма в блоці Спосіб розрахунку виберіть пункт Особисті продажі.
На вкладці Співробітники вкажіть, на кого поширюватиметься дія програми.

На вкладці Обмеження вкажіть групу, категорію або позицію, за продаж якої співробітник отримає премію.

На вкладці Компенсація вкажіть пороги, яких співробітник повинен досягти при продажах, щоб отримати бонус.

Приклад розрахунку:
| № | Продажі | Сума | Сума за зміну | Бонус | Примітка |
|---|---|---|---|---|---|
| 1 | Салат 1 | 1000 | 1000 | ||
| 2 | Салат 2 | 1000 | 2000 | ||
| 3 | Салат 3 | 1100 | 3100 | ||
| 4 | Салат 4 | 2000 | 5100 | 10 | Досягнуто перший поріг |
| 5 | Салат 5 | 1000 | 6100 | 10 | |
| 6 | Салат 6 | 1100 | 7200 | 10 | |
| 7 | Салат 7 | 1500 | 8700 | 10 | |
| 8 | Салат 8 | 2000 | 10700 | 20 | Досягнуто другий поріг |
| Разом | 60 | Загальна сума премії | |||
За кожні 10 десертів співробітник отримує 500 грн. При розрахунку премії враховується кількість страв з категорією «десерт», які офіціант продав за касову зміну. Ця величина ділиться на значення, задане в колонці Кількість, дробова частина відкидається. Отримане значення множиться на розмір компенсації в рублях. Таким чином, після продажу 28 десертів співробітник отримує премію 1000 гривень.
Для налаштування такої програми:
На вкладці Мотиваційна програма в блоці Спосіб розрахунку виберіть пункт Особисті продажі.
На вкладці Співробітники вкажіть, хто братиме участь у мотиваційній програмі.

На вкладці Обмеження вкажіть групу, категорію або позицію, на яку поширюється дія програми.

На вкладці Компенсація вкажіть пороги, яких співробітник повинен досягти, щоб отримати бонус.

Приклад розрахунку премії для співробітника:
| № | Страва | Кількість, шт. | Підсумкова кількість, шт. | Бонус, грн. | Примітка |
|---|---|---|---|---|---|
| 1 | Десерт 1 | 2 | 2 | ||
| 2 | Десерт 2 | 2 | 4 | ||
| 3 | Десерт 3 | 3 | 7 | ||
| 4 | Десерт 4 | 4 | 11 | 500 | Продано 10 десертів, нараховано 500 грн. премії |
| 5 | Десерт 5 | 3 | 14 | ||
| 6 | Десерт 6 | 3 | 17 | ||
| 7 | Десерт 7 | 2 | 19 | ||
| 8 | Десерт 8 | 3 | 22 | 500 | Продано ще 10 десертів. |
| Разом | 1000 | Загальна сума премії | |||
Премії виробничому персоналу можуть розраховуватися від обсягів продажів страв з певним типом місця приготування. Наприклад, кухар отримує відсоток від продажів усіх страв, приготованих на мангалі. При цьому у нього повинна бути відкрита особиста зміна, а також задана зміна в розкладі.
У розрахунку премії беруть участь тільки ті страви, які були надруковані на кухні в межах відкритої зміни кухаря.
Відсоток залежить від встановленого плану продажів:
Для налаштування програми:
На вкладці Мотиваційна програма в якості способу розрахунку виберіть Продажі за типом місця приготування. Зі списку типів місця приготування виберіть потрібний, наприклад, мангал.
На вкладці Співробітники вкажіть, хто братиме участь у мотиваційній програмі.

На вкладці Компенсація вкажіть умови та розміри нарахування бонусів.

Премія нараховується тільки за страви з типом приготування Мангал.
Приклад розрахунку премії для співробітника:
| № | Продажі | Сума, грн. | Сума за зміну, грн. | Час друку страви | Бонус, грн. | Примітка |
|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | Страва 1 | 1200 | 1200 | 14:30 | ||
| 2 | Страва 2 | 1600 | 2800 | 14:33 | ||
| 3 | Страва 3 | 1200 | 4000 | 14:34 | ||
| 4 | Страва 4 | 600 | 4600 | 14:35 | ||
| 5 | Страва 5 | 800 | 5400 | 14:36 | 24=800*3% | Досягнуто першого порогу. Тому за страву 5 вже передбачається бонус. |
| 6 | Страва 6 | 2400 | 7800 | 14:38 | 72 = 2400*3% | |
| 7 | Страва 7 | 1200 | 9000 | 14:39 | 36 = 1200*3% | |
| 8 | Страва 8 | 1200 | 10200 | 14:42 | 72 = 1200*6% | Досягнуто 2 поріг. Премія тепер буде розраховуватися як 6% від виручки |
| 9 | Страва 9 | 800 | 11000 | 14:45 | 48 = 800*6% | |
| Разом | 252 | Загальна сума премії | ||||
Премія виплачується після виконання співробітником певного плану з виручки. При розрахунку премії враховується середня виручка співробітника на поточний момент. Премія нараховується за кожне закрите замовлення з ненульовою сумою.
Для налаштування такої схеми:
На вкладці Мотиваційна програма в блоці Спосіб розрахунку виберіть пункт За замовлення. На вкладці Співробітники вкажіть, хто братиме участь у мотиваційній програмі.

На вкладці Компенсація встановіть режим За виручкою → За місяць і задайте порогові значення за виручкою на годину, яка розраховується як сума продажів, поділена на загальний час присутності співробітника на роботі.

Приклад розрахунку премії:
| № | Виручка за місяць, грн. | Відпрацьовано, год | Виручка за годину, грн. | Бонус, грн. | Примітка |
|---|---|---|---|---|---|
| 1 | 96950,90 | 30 | 3 231,7 = 96 950,90 ÷ 30 | 1 454,26 = 96 950,90 * 1,5% | Премія розраховується за третім порогом |
Мотиваційна програма для керуючого. За виконання місячного плану по виручці керуючий отримує бонус у розмірі відсотка від виручки:
Співробітники, які беруть участь у цій мотиваційній програмі, повинні мати графік роботи Оклад.
Щоб налаштувати таку мотиваційну програму:
На вкладці Мотиваційна програма в блоці Спосіб розрахунку виберіть пункт Продажі за місцем приготування.
На вкладці Співробітники вкажіть, хто буде брати участь у мотиваційній програмі.

На вкладці Компенсація встановіть режим За виручкою → За місяць і задайте порогові значення за виручкою та розмір компенсації за їх досягнення.

Приклад розрахунку премії для керуючого:
| № | Виручка за місяць, грн | Бонус, грн. | Примітка |
|---|---|---|---|
| 1 | 45 380,00 | 4 538,00 = 45 380*10% | Досягнуто третій поріг |
Фіксована премія нараховується всім співробітникам, які відпрацювали зміну, за умови, що виручка за дану касову зміну перевищує певне значення.
Щоб налаштувати таку мотиваційну програму:
На вкладці Мотиваційна програма в блоці Спосіб розрахунку виберіть пункт Продажі за місцем приготування.

На вкладці Співробітники вкажіть, хто братиме участь у мотиваційній програмі.
На вкладці Компенсація встановіть режим За виручкою → За касову зміну і задайте порогове значення виручки, при досягненні якого співробітники отримають премію.

Бонус буде нараховуватися співробітникам, у яких була відкрита особиста зміна на момент досягнення необхідної суми виручки.
Приклад розрахунку премії для співробітників:
| № | Зміна | Виручка за зміну, грн. | Бонус, грн. | Примітка |
|---|---|---|---|---|
| 1 | №46 | 16 132,00 | 500 | |
| 2 | №47 | 14 900,00 | 0 | |
| 3 | №48 | 20 227,00 | 500 | |
| Разом | 1000 | Загальна сума бонусу для кожного співробітника | ||
У ресторані є кілька барів з різною прохідністю. Барменам нараховується різна винагорода залежно від бару, в якому вони працюють, але за одні й ті ж страви. У цьому випадку буде потрібно створити дві мотиваційні програми з різними типами місця приготування і з обмеженням на певну групу страв.
Нехай Бар-1 має нижчу відвідуваність і за продаж кожних 10 алкогольних коктейлів бармену належить компенсація в розмірі 15 грн. А в Барі-2 з вищою відвідуваністю за продаж 20 таких самих коктейлів бармену буде нараховуватися 10 грн.
Щоб налаштувати програму для співробітників першого бару:
На вкладці Мотиваційна програма в блоці Спосіб розрахунку виберіть пункт Особисті продажі. І необхідне відділення.

Виберіть перший бар.
На вкладці Співробітники вкажіть, хто братиме участь у мотиваційній програмі.
На вкладці Обмеження вкажіть категорію «Коктейлі», на яку поширюється дія програми.

На вкладці Компенсація встановіть режим За виручкою → За кількістю за зміну і задайте порогове значення виручки, при досягненні якого співробітники отримають премію.

Приклад розрахунку премії для бармена, який працює в першому барі:
| № | Продаж | Кількість, шт. | Бонус, грн. | Примітка |
|---|---|---|---|---|
| 1 | Замовлення 1 | Страва 1*3 | ||
| 2 | Замовлення 2 | Страва 2*6 | ||
| 3 | Замовлення 3 | Страва 3*4 | 15 | Всього продано 13 страв, що більше 10. |
| 4 | Замовлення 4 | Страва 4*3 | ||
| 5 | Замовлення 5 | Страва 5*5 | 15 | Продано ще 8 страв, а всього – 21 шт.. |
| Разом | 21 | 30 | Загальна сума премії | |
Для співробітників другого бару створіть аналогічну мотиваційну програму. На вкладці Компенсація в стовпці Кількість вкажіть 20, а в стовпці Компенсація – 10 грн.
Розрахунок премії за цією програмою буде аналогічний розрахунку за програмою для барменів Бару-1, але за кожний двадцятий проданий коктейль бармен отримає 10 грн.
При продажах понад 100 000 грн. основного меню 5% від суми продажів йде піар-менеджеру.
Щоб налаштувати таку мотиваційну програму:
На вкладці Мотиваційна програма в блоці Спосіб розрахунку виберіть пункт Продажі за місцем приготування.

На вкладці Співробітники вкажіть, хто братиме участь у мотиваційній програмі.
На вкладці Компенсація встановіть режим За виручкою → За місяць . Вкажіть повну виручку за місяць, при досягненні якої співробітник отримає премію.

Якщо сума виручки за місяць досягає заданого порогу в 100 000 грн., наприклад, 107 184,00 грн., то співробітник отримує премію 5%*107 184,00 = 5 359,20 грн.
У зміні працюють два касири, які можуть замінювати один одного за касою. При досягненні загального виторгу за касовою зміною в розмірі 50 000 грн. кожен касир отримує додатково фіксований бонус.
При цьому у співробітників має бути налаштований розклад, якщо він працює не на окладі.
Щоб налаштувати таку мотиваційну програму:
На вкладці Мотиваційна програма в блоці Спосіб розрахунку виберіть пункт Продажі за місцем приготування.

На вкладці Співробітники вкажіть, хто братиме участь у мотиваційній програмі.
На вкладці Компенсація встановіть режим За виручкою → За касову зміну . Встановіть порогове значення виручки, при досягненні якого співробітники отримають премію.

Виручка за касову зміну №50 склала 50 227,00 грн. Кожен касир отримає премію по 500 грн. за цю зміну.
За допомогою конструктора мотиваційних програм ви можете реалізувати розрахунок премій за споживання. Розглянемо приклад, в якому споживач отримує фіксовану суму в розмірі 200 грн. за кожне замовлення, якщо в ньому присутні страви певних категорій, наприклад, Коктейлі.
Попередньо для коктейлів, які повинні підпадати під умови програми, в номенклатурній картці на вкладці Додаткова інформація призначте категорію.

Щоб налаштувати мотиваційну програму:
На вкладці Мотиваційна програма в блоці Спосіб розрахунку виберіть пункт За замовлення.

На вкладці Обмеження в полі Застосувати для виберіть пункт Для категорії та виберіть категорію Коктейлі.

На вкладці Компенсація виберіть пункт Сума і встановіть режим Фіксована компенсація . Вкажіть розмір премії, яку отримає співробітник за продаж страв.

Замовлення у клієнта може прийняти будь-який офіціант. Але щоб консумант отримав премію, після відкриття замовлення вкажіть його як офіціанта.

Приклад розрахунку премії:
| № чека | Склад замовлення | Бонус, грн. | Примітка |
|---|---|---|---|
| 1 |
| 200 грн. | Співробітник отримає премію, оскільки в замовленні присутня страва з категорії «Коктейлі». |
| 2 |
| Премія за замовлення не буде нарахована, оскільки не було замовлено жодного коктейлю. | |
| 3 |
| 200 грн. | Співробітник отримає премію, оскільки в замовленні присутні страви з категорії «Коктейлі». Причому їх кількість не має значення, бонус нараховується за замовлення в цілому. |
| Разом | 400 грн. | Загальна сума премії | |