Документом Акт реалізації реєструються дані про продажі.

На підставі даних про продажі протягом облікового дня, зареєстрованих через Syrve POS, формується автоматичний акт реалізації. Один документ формується для страв:

  • Які списуються з одного складу (у них одне місце приготування). Тобто, якщо складів, з яких відпускаються страви, декілька, то стільки ж і буде автоматично створених актів реалізації.
  • Які були оплачені одним способом оплати.
  • Які були оплачені на одній касі.

Щоб отримати зведену інформацію про реалізацію страв:

  1. У списку касових змін виберіть галочками зміни, за які необхідно отримати дані.
  2. Натисніть кнопку Дії та виберіть пункт Переглянути звіт про продажі за вибрані зміни.
  3. У відкритому звіті про продажі натисніть кнопку Друк.

Акт реалізації проводиться в час, заданий в загальносистемних налаштуваннях, за замовчуванням це 23:00. Він містить список проданих страв та інформацію про їх кількість і ціну продажу на підставі роздрукованих чеків.

Акт реалізації може бути створений вручну, а також можуть бути внесені зміни в документ, створений автоматично.

Для роботи з актами реалізації призначений пункт меню Товари та складиАкти реалізації. Вибравши цю опцію, відкриється вікно зі списком документів, зареєстрованих за останній місяць. Період, за який відображаються дані, можна встановити за допомогою полів За період, З та По.

Натиснувши кнопку Історія змінення, ви відкриєте журнал подій, де можна переглянути операції, виконані з цим документом.

За допомогою встановленого за замовчуванням прапорця Показувати автоматичні в списку відображаються акти реалізації, згенеровані автоматично. У колонці Собівартість показується підсумкове значення собівартості по кожному документу.

Двічі клацнувши на Акті реалізації, ви відкриєте вікно з цим документом. У вікні відображається інформація про кількість і назви проданих страв, їх середню ціну (включно зі знижками), вартість і залишок страв на складі після проведення документа.

Якщо обліковий день на касі не закритий, то вносити зміни в автоматично згенерований акт реалізації не можна. Після закриття дня дані документа можуть бути відредаговані, а документ перепроведений.

Ціна продажу страви розраховується як середньозважене значення з урахуванням знижок, які були зроблені на замовлення, що включають цю страву. Тобто, розраховується ціна страви в кожному оплаченому замовленні, дані значення підсумовуються і діляться на загальну кількість проданої страви.

Для створення акту реалізації вручну:

  1. Виберіть пункт меню Товари та складиАкти реалізації та натисніть кнопку Створити.
  2. За необхідності відредагуйте автоматично згенерований номер документа.
    Номер може бути відсутнім, якщо шаблон нумерації налаштований таким чином, що під час створення документа бракує даних для генерації. У цьому випадку система запропонує згенерувати номер під час збереження документа.
  3. У полі Дата і час видачі товару при необхідності змініть дату і час, якими документ повинен бути проведений. За замовчуванням береться значення, задане в налаштуваннях торгового підприємства на вкладці Налаштування обліку.
  4. Щоб операції за документом у звітах були віднесені до будь-якої концепції, виберіть її в полі Концепція.
  5. Якщо всі страви відвантажуються з одного складу, поставте галочку Місце списання і виберіть склад зі списку. Це дозволить не задавати його для кожної страви вручну.
  6. У полях Рахунок виручки та Витратний рахунок виберіть рахунки, на яких повинні бути врахований виторг від реалізації страви та списана її вартість (або вартість її інгредієнтів).
  7. Заповніть таблицю товарів. Для цього:
    ◌ Виберіть назву страви зі списку в полі Найменування товару у нас.
    ◌ Якщо елемент номенклатури має кілька розмірів, і вони налаштовані в його картці на вкладці Шкала розмірів, заповніть поле Розмір. При виборі товару автоматично підставляється розмір за замовчуванням. Якщо такий не налаштований, то вибирається перший за порядком у шкалі.
    ◌ Введіть інформацію про кількість і ціну страви, за якою вона реалізується.
    ◌ Якщо в номенклатурній картці страви задана ставка ПДВ, то вона буде врахована автоматично. При необхідності введіть ставку вручну.
  8. Щоб переглянути вартість обраної страви та її залишки на складі на момент оформлення документа, натисніть кнопку Оновити.
  9. Натисніть кнопку Зберегти та закрити. За замовчуванням усі документи зберігаються з проведенням. Якщо вам потрібно зберегти акт реалізації без проведення, зніміть галочку З проведенням.


Ви можете роздрукувати звіт про продажі. Щоб роздрукувати натисніть Дії та виберіть Друк. Система відобразить вікно попереднього перегляду з вибраною формою звіту, де ви зможете його роздрукувати.

З Акта реалізації можна отримати звіт про списання інгредієнтів і готових страв за всім актом реалізації, а також за вибраними стравами. Для цього натисніть кнопку Дії і виберіть пункт Списання продуктів. На підставі обраних позицій акта реалізації буде сформовано список інгредієнтів і страв (залежно від методу списання), який відобразиться у вікні звіту, що відкриється. З цього вікна ви можете відкрити картку номенклатури і отримати звіти про рух товару і про входження товару в страви, вибравши для цього відповідний пункт контекстного меню.

Також може бути роздрукований Акт реалізації з назвами товарів у постачальника. Документ буде роздрукований корректно, тільки якщо при його формуванні позиції були знайдені за кодом або найменуванням товару у постачальника. Для друку документа натисніть кнопку Дії і виберіть пункт Друк (за товарами постачальника).

Якщо в налаштуваннях торгового підприємства не встановлено галочку Використовувати товари у постачальника, друк накладної з назвами товарів у постачальника буде недоступний.

Аналогічним чином на підставі документа може бути отриманий звіт про продаж. Для цього натисніть кнопку Дії і виберіть пункт Продаж страв і товарів. З цього вікна ви можете відкрити картку номенклатури, вибравши для цього відповідний пункт контекстного меню.

Позиції звіту про списання продуктів можна згрупувати, наприклад, за складами, а звіт про продажі – за номенклатурними групами. Для цього наведіть вказівник миші на заголовок Склади (Номенклатурні групи), натисніть ліву кнопку миші, перетягніть цей заголовок у спеціальну область, розташовану над списком з даними, а потім відпустіть кнопку миші. Список позицій звіту відкривається (закривається) при натисканні кнопки  розташованої зліва від заданого групування.

Акт реалізації, звіт про списання продуктів і про продаж страв і товарів можуть бути вивантажені у формат MS Excel.